Tedi’den satın alabileceğiniz pratik bir sarımsak ezici sayesinde, doğal yollardan daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz mümkün olabilir mi?
Keskin kokusu ve farklı lezzetiyle sofralarımızda ayrı bir yeri olan sarımsağı acaba ne kadar tanıyoruz? Doğru tüketildiğinde, sayısız faydası olan bu sebzeyi tanıdıkça ön yargılarınızın azalacağını tahmin ediyoruz.
Tarihi Çok Eskilere Dayanıyor
Bundan yaklaşık 5.000 yıl önce Ortadoğu’da ekilmeye başlanan sarımsak, birçok medeniyette tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır. Mısırlılar, Babilliler, Romalılar ve Yunanlılar için önemi büyük olan sarımsağın bilinen faydaları gün geçtikçe artmaktadır.
Sarımsağın Kokusunun ve Tadının Kaynağı Nedir?
Bir sarımsak dişini kestiğinizde ya da ezdiğinizde çevreye keskin bir koku yayıldığını fark edersiniz. Bu kokunun kaynağı kısa sürede gerçekleşen kimyasal bir reaksiyondur.
Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin (diallylthiosulfinate) çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır.
Allisin Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sarımsağın ezilmesiyle ortaya çıkan Allisin’in ömrü çok kısadır. Yaklaşık 4-10 dakika içerisinde etkisini yitirerek başka bir bileşiğe dönüşür.
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre Allisin, antimikrobiyal, antifungal, antioksidan, antiviral ve antitrombotik özelliklere sahiptir. Allisin’in bu özellikleri, ilk defa Cavallito ve Bailey tarafından 1944 yılında duyurulmuştur.
Allisin’nin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle şunu net olarak bilmeniz gerekir: Allisin kısa sürede uçucu özelliğe sahip olduğu için çiğ olarak ezildikten sonra hızlıca tüketilmelidir. Yani yemeğin içerisinde saatlerce pişen sarımsağın sağlık açısından bir faydası olmayacaktır. Allisin’in -dolayısıyla sarımsağın- faydalarına genel olarak baktığımızda;
Günlük Ne Kadar Sarımsak Tüketmeliyiz?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetişkinlerde sağlık takviyesi olarak günlük,
Sarımsağı Nasıl Tüketmeliyiz?
Sarımsağın çiğ olarak ve ezildikten sonra hızlıca tüketilmesi, yukarıda bahsedilen faydaların ortaya çıkması anlamına gelecektir.
Örneğin mantının üzerine döktüğümüz sarımsaklı yoğurdu düşünün... Sarımsaklı yoğurdu önceden hazırlayıp dolaba koyarsanız Allisin’in bir faydasını göremezsiniz. Bunun yerine, mantınızı yemeden hemen önce sarımsağını ezerek yoğurdunuza ekleyebilirsiniz. Tedi’de satılan sarımsak ezicilerden edinerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Yemeklerin yanında tercih ettiğimiz cacık için de aynı durum geçerli olacaktır. Bu örneklerden yola çıkarak sarımsağın doğru ve faydalı şekilde nasıl kullanabileceğini tahmin edebilirsiniz.
Sarımsağın iyileştirici etkisi sadece insanlar üzerinde geçerli değildir. Örneğin akvaryum balıklarında iç parazitin tedavi edilmesinde sarımsak yağı ile karıştırılmış yem kullanılır. Akvaristlerin bu tedavi yöntemini sıklıkla kullandığını söyleyebiliriz. Başarı oranı da bir hayli yüksektir.
Yapılan bilimsel araştırmalar, geçmişi çok eskiye dayanan sarımsağın doğru şekilde tüketildiğinde sağlığımız için ne kadar faydalı olacağını göstermektedir. Ancak şunu belirtmeden geçemeyiz; bu destekleyici etkiler tek başlarına hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Herhangi bir rahatsızlık geçirdiğinizde öncelikli olarak doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.
Faydalanılan Kaynaklar
http://kanser.gov.tr/Dosya/afis/SARimsak.pdf
http://kadininkitabi.com/allicin-nedir-allicin-in-faydalari-nelerdir.html
https://www.livestrong.com/article/329968-what-are-the-health-benefits-of-allicin/
http://www.allicinfacts.com/about-allicin/what-is-allicin/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/garlic
Açılışa özel fırsatlarımızdan faydalanabilmeniz için sizi en kısa zamanda yeni mağazamıza bekleriz.