Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan, sağladığı faydalar ile sofraların vazgeçilmesi olmuş zeytin ve zeytinyağı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?
Zeytin ve Zeytinyağı Hakkında
Zeytinle ilgili yapılan araştırmalar, bizi milattan önce 12 bin yıllarına kadar götürmektedir. 300-400 yıl ortalama yaşam süresi olan zeytin ağaçlarının anavatanı Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş dolayları olarak kabul edilmektedir. Zeytin ağacı, milattan önce 4000’lerde ilk kez Samiler tarafından ıslah edilmiş ve bir kültür bitkisi haline getirilmiştir. Zeytinin yağının çıkarılması için 1500-2000 yıl daha geçmesi gerekmiştir. Antik Yunan çağı, zeytinyağının kullanım alanının ve dağıtımının genişlediği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anadolu’nun eski ve büyük uygarlıklarından olan Hititler, zeytinyağının imalatını yapmakla kalmamışlar, farklı birçok alanda da kullanmışlardır. Hititlerden günümüze kalan birçok belgede bunu görebilmekteyiz.
Eski birçok medeniyette zeytine kutsal anlamlar yüklenmiştir. Hz. Nuh, suların çekilip çekilmediğini öğrenmek için beyaz bir güvercin uçurmuştur. Güvercin gemiye ağzında bir zeytin dalı ile geri döndüğü günden beri, zeytin dalı barışın simgesi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
Yüzyıllar içerisinde zeytinyağının üretilmesi ilgili farklı teknikler geliştirilmiştir. Bu tekniklerin birçoğu ülkemiz sınırlarında bulunan bölgelerde hayata geçirilmiştir. Zeytinyağının lezzetini ve tazeliğini kaybetmemesi için nasıl saklanması gerektiği de her zaman önemli bir konu olmuştur.
Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağının uzun bir süredir farklı amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Anadolu halkı, zeytinyağını farklı şifalı bitkilerle birlikte tedavi amaçlı kullanmıştır. Aslında tedavi amaçlı kullanımın evrensel nitelikte olduğu söylenebilir. Zeytinyağı, aydınlatma amaçlı olarak kandillerde kullanılmıştır. Sabun ve parfüm içeriği olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Şimdi zeytinyağının faydalarını maddeler halinde sıralayalım:
Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?
Zeytinyağının faydalarını ve lezzetini kaybetmemesi için doğru şartlar altında saklanması gereklidir. Aksi taktirde tadı acılaşır ve yukarıda kısaca bahsettiğimiz faydalı etkileri ortadan kalkar. Zeytinyağının toplam ömrü 2 yıl olarak kabul edilmektedir. Yağın bozulması yavaş yavaş gerçekleşir.
Binlerce yıldır olduğu gibi bundan sonra da zeytinyağı tüketimine davam edeceğiz. Zeytinyağının faydaları hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça bilinçli tüketim ve kullanım oranının da artacağına eminiz.
Kaynakça
FERAH, Armutçu. NAMUSLU, Mehmet. YÜKSEL, Ramazan. KAYA, Mehmet. “Zeytinyağı ve Sağlık: Biyoaktif Bileşenleri, Antioksidan Özellikleri, ve Klinik Etkileri”. Konuralp Tıp Dergisi 2013;5(1): 60-68
DOĞAN, Faruk. “Osmanlı Devleti’nde Zeytinyağı”, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, 2007.
KAPLAN, Melike. KARAGÖZ ARIHAN, Seda. “Antik Çağdan Günümüze Bir Şifa Kaynağı: Zeytin ve Zeytinyağının Halk Tıbbında Kullanımı”, VIII.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi (21-24 Kasım 2011)
KEÇELİ, Türkan. “Zeytinyağının Depolanması ve Ambalajlanmasının Yağ Kalitesine Etkileri”, Türkiye 10. Gıda Kongresi (21-23 Mayıs 2008)
GEMİCİOĞLU, Yağız. “Türkiye’de Zeytinyağı Üretiminde Kullanılan Yöntemler ve Makine Sistemlerinin Varlığı”, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, 2016.
Açılışa özel fırsatlarımızdan faydalanabilmeniz için sizi en kısa zamanda yeni mağazamıza bekleriz.